Turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa 1325 juhlitaan naisten menestyksekästä panosta ihmisten turvallisuuteen, kestävään rauhaan ja oikeuteen, joten lupaus osallistavista ja naisten johtamista rauhanprosesseista on täyttämättä.
YK: n turvallisuusneuvosto täyttää 29. lokakuuta 2020 20 vuotta historiallisesta äänestyksestä, jossa tunnustettiin ensimmäistä kertaa konfliktin ainutlaatuinen vaikutus naisiin ja heidän kriittinen roolinsa konfliktien ehkäisemisessä ja ratkaisemisessa. Yksimielisesti hyväksytty turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1325 loi uuden perustan naisten johtajuudelle, sukupuolten tasa -arvolle, oikeudenmukaisuudelle ja vastuullisuudelle kaikilla rauhan osa -alueilla.
Siitä lähtien yhdeksän YK: n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa on hyväksytty, ja lähes 90 maata on hyväksynyt omat kansalliset suunnitelmansa näiden päätöslauselmien toteuttamiseksi. Naisjärjestöt ja aktivistit ympäri maailmaa ovat tehneet jälkensä naisten edustuksen edistämisessä, vaatineet naisten osallistumista rauhanpöytiin ja jälleenrakennustöihin konfliktisopimusten täytäntöönpanon jälkeen: ovat johtaneet rauhanomaisia demokraattisia vaaleja ja sotarikosten käsittelyä. He ovat toimineet rauhanturvaajina ja roolimalleina ja saaneet Nobelin rauhanpalkinnon. Kehitys on kuitenkin ollut myös hämmentävän hidasta ja saanut vastaiskuja.
Huolimatta jäsenvaltioiden ja naisliikkeen voimakkaasta tuesta, maailmassa, jossa 2 miljardia ihmistä asuu konfliktien kohteena olevissa maissa, jatkuva täytäntöönpanon puutteellisuus rajoittaa naisten rauhan ja turvallisuuden ohjelmaa ratkaisevalla hetkellä. Nykyään, kun maailma kamppailee COVID-19-leviämisen kanssa, tarve asettaa etusijalle rauha on yhtä kiireellinen kuin koskaan. Vuodesta 2019 lähtien rauhansopimukset, joissa on sukupuolten tasa -arvoa koskevia määräyksiä, ovat nousseet 14 prosentista 22 prosenttiin vain vuoden 1995 jälkeen, ja naiset olivat keskimäärin vain 13 prosenttia neuvottelijoista, 6 prosenttia välittäjistä ja 6 prosenttia allekirjoittaneista suuressa rauhassa prosesseja vuosien 1992 ja 2019 välillä.
MITÄ: YK: n turvallisuusneuvosto kutsuu koolle vuosittaisen avoimen keskustelun turvallisuusneuvoston päätöslauselmasta 1325 naisista, rauhasta ja turvallisuudesta. Kokous tarjoaa jäsenvaltioille tilaisuuden osoittaa poliittista tahtoa ja johtajuutta varmistaakseen, että COVID-19-vastaus on todella osallistava ja juurtunut naisten johtaman rauhan valtaan, ja se on muutosmahdollisuus kohti rauhallisempaa, kestävämpää ja oikeudenmukaisempaa maailmaa .
Miten päätöslauselma 1325 pannaan täytäntöön?
Vuodesta 2005 lähtien YK: n jäsenvaltiot ovat toteuttaneet päätöslauselman periaatteet kehittämällä hallituksen johtamia kansallisia toimintasuunnitelmia tai muita kansallisia strategioita.
YK: n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1325 on maailmanlaajuinen sitoumus varmistaa, että naiset ja tytöt integroidaan järjestelmällisemmin ja kestävämmin rauhaan ja turvallisuuteen. Tämä tarkoittaa, että päätöslauselman täytäntöönpano vaatii maailmanlaajuisia ponnisteluja. YK: ssa on tapahtunut tiettyjä edistysaskeleita, mukaan lukien pääsihteerin nimittämä seksuaalista väkivaltaa konflikteissa käsittelevä erityisedustaja ja pääsihteeri sitoutunut varmistamaan, että naiset ovat kaikilla YK: n ylemmän johdon tasoilla.